Yhteistyössä

Historia

Leppävirran Urheilijoiden 20 toiminnanvuotta.

Leppävirran urheilijoiden toiminnassa 20 viimeistä vuotta, ovat olleet kasvun ja toiminnan vuosikymmentä. Vuosien saatossa toiminta on saanut uusia muotoja ja uusia lajeja on tullut mukaan. Kotalahden Into vaihtui nimeksi Leppävirran Urheilijoiksi 1983. Nimenvaihdon jälkeen seura muuttui koko kunnan alueella toimivaksi.Seuran paras hiihtäjä on ollut Pertti Kolehmainen joka 70- luvun lopussa ja 80 luvun alussa kuului Suomen kärkipään hiihtäjiin, parhaana saavutuksena lienee TUL:n mestaruus 50 kilometrillä. Hiihto on näihin päiviin asti ollut LepU:n merkittävimmistä urheilumuodoista. Nykypäivinä veteraanisarjojen hiihtäjät pitävät seuran vuosittain mitalikannassa SM tasolla.

Yleisurheilu koki Leppävirran Urheilijoissa räjähdysmäisen kasvun 80- luvun loppupuolella. Viikkokilpailuista alkunsa saanut sysäys on kantanut näihin päiviin asti. Leppävirran Urheilijat voittivat viisi kertaa peräkkäin TUL:n Kyvyt Esiin kilpailuiden kotirata kisat, vuosina 1989-1993, aivan siihen asti kun urheilun pakko yhdistyminen tapahtui. Samoin TUL:n valioluokassa LepU kesti luokittelun loppuun asti, ollen parhaimmillaan TUL:n kuudenneksi paras yleisurheiluseura. Yhdistymisen jälkeen yhteisissä Pohjois-Savon pm kilpailuissa LepU nousi piirin kärkiseurojen joukkoon, ollen parhaimmillaan toiseksi paras seura Sisu- lisä ikäisten pistekilpailuissa. Seuraluokittelussa LepU kuului SUL:n ykkösluokkaan vuosikaudet.

Parhaita yleisurheilijoita 90-luvulla olivat, TUL:n mitaleille yltäneet nuoret, Jukka Piirainen, Kai Kosunen, Jari-Pekka Holopainen, Panu Torvinen, Kimmo Kauhanen, Sami Koponen, Eija Hiltunen, Jari Kolari, Arto ja Kari Korhonen, Juha ja Teemu Saarento, Erkka Pehkonen, Olli Immonen, Janne Hiltunen, Teemu ja Mikko Oinonen, Ville Vanhanen, Petri ja Marko Tuovinen, Juha Miettinen ja Ilkka Suvinen olivat 90-luvun alun menestyneet.

SM mitaleita ensimmäisinä voittivat Joni Kolari ja Sami Kauhanen, jotka ottivat seuran historiallisen ensimmäisen SM mitalin pituushypyn joukkuekilpailuissa: Maarit Korhonen ja Ossi Riekkinen olivat TUL:n kärkipään urheilijoita ja menestyivät myöskin SM tasolla. Seuran ehkä toistaiseksi parhaana yleisurheilijana voidaan pitää Helena Lappeteläistä joka voitti lukuisia SM mitaleita moukarinheitossa, ollen parhaimmillaan N17 sarjan Suomen mestari, maaottelu edustaja Ruotsia vastaan ja Kalevan Kisojen seitsemäs. Moukarinheitto oli muutenkin 2000 luvulla seuran paraatilajeja. Tomi Julkunen heitti lähes 70 metriä ja ottamalla SM-pronssia M17 sarjassa. Julius Nyyssönen ja Ville Juuti voittivat P 15 sarjan joukkuemestaruuden, lisäksi Kalle Mönkkönen oli Julius Nyyssönen kanssa SM pronssijoukkueessa. Kävely on ollut LepU:n menestyslaji aivan näihin päiviin asti.

Janne Havukainen voitti lukuisia nuorten SM mitaleita, joukkueessa jopa SM kultaakin yhdessä Timo Puustisen kanssa. Riku Kilpeläinen yhdessä Julius Nyyssösen kanssa kävelivät SM pronssia joukkueena. Reijo Nyyssönen oli parhaimmillaan SM kisojen neljäs. Pertti Tuomainen käveli seuran ensimmäisen SM mitalin yleisessä sarjassa seuran järjestämissä SM kilpailuissa 2008, ollen 50km maantiekävelyssä hopealla. Jari Boogie Mustonen oli vakio A-luokan ylittäjä kuulassa ja kiekossa. SM tasolla urheilivat vielä Riikka Kilpeläinen ja Heidi Hyvärinen. Tämän päivän kovin nimi on Miia Kuokkanen, joka menneellä kaudella saavutti maantiejuoksun SM pronssia N17 sarjasta.

Voimanosto seuran vakio menestyslaji

Voimanosto on seuran kaikkien aikojen menestyksekkäin laji. Jouni Lapveteläinen toi seuran ensimmäinen SM mitalin 1987 ja sen jälkeen yhtämittainen mitaliputki on jatkunut.Mitaleita 80 luvun lopulla toi Pekka Soininen, joka oli nuorten sarjan vakiomenestyjä vuosien ajan.

90-luvun alkuvuosina voimanosto harrastajia LepU:ssa oli lähes 40 ja se näkyi räjähdysmäisenä menestyksenä. Huipentuen kauden 94-95 Suomen parhaan seuran titteliin jo edellisinä vuosina seura oli sijoilla kaksi ja kolme. Menetys nostajia olivat Riitta Kolehmainen, joka voitti seuran ensimmäisen yleisen sarjan mestaruuden, lisäksi Kolehmainen otti vielä Pohjoismaiden mestaruudenkin. Kansainvälistä menestystäkin tuli, Jari- Pekka Holopainen edusti Suomea nuorten voimanoston EM kilpailuissa. Vanja Ohisalo oli miesten penkkipunnerruksen MM kisojen
kuudes. Panu Torvinen voitti nuorten pohjoismaisen mestaruuden. Seuran nykyinen puheenjohtaja Jorma Rajakannas (entinen Nyyssönen) otti veteraanien PM kultaa ja oli SM kisojen vakiokävijä.

SM mitaleille ovat yltäneet edellä mainittujen lisäksi muuan maassa. Kirsi Sirainen, Helena Lappeteläinen, Eija Hiltunen, Päivi Lehmonen, Mika Lukkarinen, Jukka Tarvainen, Petri Tuunainen, Juha Miettinen, Sami Kauhanen, Jukka Piirainen, Petri Tuovinen, Jarmo Pasanen, Tauno Laitinen, Heikki Hytönen, Juha Laitinen, Kai Kosunen, Ilkka Launonen ja Reijo Pasanen. Nykypäivän kovia nostajia ovat Pekka Loikkanen, Juhani Harjula, Pirjo Saukkonen, Janne Aimasmäki ja monet muut.

Painonnosto on seuran ohjelmassa ollut viitisentoista vuotta. Menestys nostaja on ollut ja on edelleen Kari Tarkiainen, joka vuotuisten SM mitalien lisäksi pitää painonnoston imagoa yllä. Tuomas Tarkiainen oli nuorten SM kisoissa parhaimmillaan neljäs. Veteraanien SM mitaleita
ovat voittaneet Tauno Laitinen ja Jorma Nyyssönen.

Pikaluistelu on perinteisiä lajeja joita Leppävirran Urheilijat pitävät ohjelmassaan. Runsaan oman kilpailutoiminnan ohessa seuran luistelijat kiertävät innokkaasti muidenkin järjestämissä kisoissa. Anita Hyttinen tuo vuosittain muutaman SM mitalin. Toinen menestys luistelija oli Tarja Nuutinen, joka lopetti uransa parivuotta sitten. Veteraanien SM mitaleita ovat tuoneet Seppo Julkunen ja Hannu Koponen. LepU:n nuoria on nähty jopa hopealuistin finaaleissa, aina palkintopalli sijoituksia myöten.

 

Powered by CMSimple | Kirjaudu sisään